Selkäjänteiset

Nykyään Selkäjänteiset:stä on tullut nyky-yhteiskunnan peruskysymys, ja sillä on suuri vaikutus elämämme eri alueilla. Olipa kyseessä teknologinen, sosiaalinen, poliittinen tai taloudellinen sfääri, Selkäjänteiset on onnistunut vaikuttamaan päätöksiimme ja siihen, miten näemme ympäröivän maailman. Teknologian ja globalisaation jatkuvan kehityksen myötä Selkäjänteiset:stä on tullut vertailukohta vuorovaikutustemme monimutkaisuuden ja sen vaikutuksen todellisuuteen ymmärtämisessä. Tässä artikkelissa tutkimme Selkäjänteiset:n vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan ja sitä, miten se on muokannut tapaamme ajatella ja toimia maailmassa, jossa elämme.

Selkäjänteiset
KambrikausiHoloseeni
525–0 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Bateson, 1885
Alajaksot
Katso myös

  Selkäjänteiset Wikispeciesissä
  Selkäjänteiset Commonsissa

Selkäjänteiset (Chordata) on eläinkuntaan kuuluva pääjakso. Selkäjänteiset määritellään organismeiksi, joilla on ollut selkäjänne ainakin jossain niiden kehityksen vaiheessa.

Selkäjänne on ranka, joka täysin kehittyneenä kattaa suurimman osan ruumiin pituudesta. Näin se jäykistää ruumiin ja antaa tukea liikkuessa.

Taksonomia

Selkäjänteisten kolme pääryhmää (alajaksoa) ovat vaippaeläimet, suikulaiset ja selkärankaiset. Eläimet, joiden selkäjänne on jakautunut nikamiin, muodostavat selkärankaisten alajakson.

Selkärankaisiin kuuluvat esimerkiksi ihminen ja kaikki muut nisäkkäät.

Tuntomerkit

Muita selkäjänteisille yhteisiä ominaisuuksia ovat:

Lähteet

  • Myers, P. 2001. ”Chordata”. Animal Diversity Web. (Luettu 26.4.2009)

Aiheesta muualla

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Chordate