Käsiteltävässä artikkelissa Toimintapeli:n lähestymistapaa käsitellään innovatiivisesta ja ajankohtaisesta näkökulmasta, jotta lukijalle saataisiin täydellinen ja päivitetty näkemys aiheesta. Toimintapeli:n kattamia eri näkökohtia analysoidaan tutkimalla sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä sekä sen merkitystä nykyään. Lisäksi esitellään erilaisia näkemyksiä ja asiantuntijoiden mielipiteitä aiheesta, tavoitteena tarjota kattava ja rikastuttava katsaus Toimintapeli:een. Samoin tarkastellaan mahdollisia tulevaisuuden suuntauksia suhteessa Toimintapeli:een, jotta saadaan tulevaisuuden visio, jonka avulla lukija ymmärtää tämän aiheen tärkeyden ja vaikutuksen nykyiseen yhteiskuntaan.
Toimintapeli on videopelilajityyppi, jossa pääpaino on reaktionopeudessa (refleksit) ja silmä-käsi-koordinaatiossa (tarkkuus) sekä päätöksenteon nopeudessa ja ajoituksessa.[1]
Tyypillisessä toimintapelissä pelaaja ohjaa päähahmoa, jonka pitää selviytyä pelikentän läpi taistellen vihollisia ja mahdollista loppuvastusta vastaan. Vihollisten hyökkäykset heikentävät pelihahmoa, ja peli loppuu kun pelihahmo kuolee (Game over). Joissakin toimintapeleissä tavoitteena on läpäistä tietty määrä pelikenttiä, kun taas toisissa kenttiä on loputtomasti ja tavoitteena on saada vain mahdollisimman hyvä pistetulos.
Toimintapelit ovat Forbesin mukaan Yhdysvalloissa suurin yksittäinen lajityyppi.[2] Toimintapelit ovat miesten keskuudessa suositumpi kuin naisten keskuudessa.[3]
Toimintapelien alalajityyppejä ovat muun muassa tappelupelit, ammuntapelit ja tasohyppelyt. Toimintapelien periaatteita löytyy myös muista yhdistelmistä kuten toimintaseikkailupelit ja toimintaroolipelit. Myös taisteluareenamoninpelit (MOBA) ja reaaliaikainen strategiapeli (RTS) voidaan käsittää toimintapeleihin kuuluviksi.