Abraham (nimi)

Nykymaailmassa Abraham (nimi):stä on tullut ajankohtainen ongelma, joka vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Globalisaation ja kulttuurien välisten yhteyksien lisääntyessä Abraham (nimi) on saanut yhä enemmän merkitystä, mikä synnyttää keskusteluja ja pohdiskeluja, jotka ylittävät rajat ja tieteenalat. Tässä artikkelissa tutkimme Abraham (nimi):n eri puolia, analysoimme sen vaikutusta nykyään ja pohdimme sen vaikutusta tulevaisuudessa. Laajasta ja tieteidenvälisestä näkökulmasta tarkastelemme Abraham (nimi):n historiallisia, sosiaalisia, poliittisia ja kulttuurisia puolia tavoitteena ymmärtää sen monimutkaisuus ja sen vaikutukset nykymaailmaan.

Abraham
Nimipäivä  
– suomenkielinen
– ruotsinkielinen 18. joulukuuta
– ortodoksinen
Muunnelmia Aabraham, Aapo, Aappo, Rami
Vastineita eri kielissä Abram, Ibrahim
Nimen alkuperä babylonialainen Isä on ylistetty tai heprealainen Kansojen paljouden isä

Abraham on yksi vanhimmista vielä nykyään käytössä olevista miehen etunimistä. Se oli käytössä Babyloniassa jo Hammurabin aikana.[1] Nimen babylonialainen alkumuoto Abram merkitsee Isä on ylistetty[1], mutta hepreassa sen on tulkittu tarkoittavan kansojen paljouden isää.[1][2] Nykyaikaan saakka nimi on pysynyt käytössä Raamatun patriarkan, israelilaisten kantaisänä pidetyn Abrahamin (alkujaan Abram) johdosta. Heprean kielessä nimi esiintyy myös muodossa "Avraham".

Suomessa nimi Abraham on 1800-luvulta vuoden 2019 loppuun mennessä annettu 1 367 miehelle sekä ainakin yhdelle naiselle. Nimi esiintyy myös muodossa Aabraham, joka on vastaavana aikana annettu 149 henkilölle.[3] Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Abrahamin nimipäivä on 18. joulukuuta. Suomenkielisessä kalenterissa nimeä ei tässä muodossa enää ole, vaan sen ovat syrjäyttäneet muunnokset Aapo, Aappo ja Rami.

Tunnettuja Abrahameja

Kuvitteellisia Abrahameja

Lähteet

  1. a b c Kustaa Vilkuna, toim. Pirjo Mikkonen: Etunimet, Otava 1990, ISBN 951-1-11370-4
  2. 1. Moos. 17:3–5
  3. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 14.1.2020.

Aiheesta muualla