Nykymaailmassa Ilmailuhallinto:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe monille ihmisille. Ilmailuhallinto on herättänyt monien huomion ja herättänyt intohimoista keskustelua eri aloilla yhteiskunnallisesta vaikutuksesta populaarikulttuuriin. Tässä artikkelissa tutkimme kattavasti Ilmailuhallinto:n eri puolia, analysoimme sen kehitystä ajan mittaan, sen merkitystä nykyään ja sen mahdollisia vaikutuksia tulevaisuuteen. Lisäksi tarkastelemme erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä Ilmailuhallinto:stä tarjotaksemme lukijoillemme täydellisen ja tasapainoisen näkemyksen tästä kiehtovasta aiheesta.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Ilmailuhallinto (ruots. Luftfartsförvaltningen, engl. Finnish Civil Aviation Authority) oli vuosina 2006–2009 toiminut Liikenne- ja viestintäministeriön alainen itsenäinen virasto ja Suomen kansallinen ilmailuviranomainen, joka ylläpiti ja kehitti lentoturvallisuutta. Ilmailuhallinnon tehtävänä oli antaa kansallisia lentoturvallisuusnormeja, myöntää lupia, pitää ilma-alus- ym. rekistereitä, valvoa lentoliikennettä ja muuta ilmailutoimintaa sekä osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Ilmailuhallinnon toiminnot siirtyivät 1. tammikuuta 2010 alkaen uuteen Liikenteen turvallisuusvirastoon.
Ilmailuhallinnon toimintakulut katettiin veronmuotoisella lentoliikenteen valvontamaksulla, jota perittiin lentoasemien pitäjiltä, sekä suoritemaksuilla.
Ilmailuhallinto perustettiin 1. tammikuuta 2006 siirtämällä siihen Ilmailulaitoksen alaisen Lentoturvallisuushallinnon ja Ilmailulaitoksen viranomaisyksikön, Lentoliikennehallinnon, tehtävät. Ilmailuhallinnon perustaminen liittyi ilmailulainsäädännön kokonaisuudistukseen.
Kansainvälisellä tasolla vastaavia tehtäviä hoitaa Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö (ICAO) ja Euroopan tasolla Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA).
Ilmailuhallinnon pääkonttori sijaitsi Vantaalla, ja sen toimintaa johti ylijohtaja Kim Salonen. Henkilöstön määrä oli noin 130.