Kohokit

Nykymaailmassa Kohokit:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe yhteiskunnalle yleensä. Perustamisestaan ​​lähtien Kohokit on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja -profiilien huomion herättäen keskustelua ja pohdintaa sen eri puolista. Kohokit on onnistunut ylittämään rajat ja sukupolvet, Kohokit on onnistunut ylittämään rajat ja sukupolvet, ja siitä on tullut keskeinen aihe, joka edelleen herättää kiinnostusta ja uteliaisuutta. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Kohokit:een liittyviä eri näkökohtia ja syvennämme sen merkitystä, merkitystä ja vaikutusta nykymaailmassa.

Kohokit
Nurmikohokki (Silene vulgaris)
Nurmikohokki (Silene vulgaris)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Kohokkikasvit Caryophyllaceae
Suku: Kohokit Silene
L.
Synonyymit
  • Cucubalus L.
  • Melandrium Röhl.[1]
Katso myös

  Kohokit Wikispeciesissä
  Kohokit Commonsissa

Tunturikohokki (Silene acaulis)
Ilta-ailakki (Silene latifolia)
Syyskohokki (Silene schafta)

Kohokit eli rakkokohokit (Silene) on kohokkikasvien heimoon kuuluva kasvisuku, johon kuuluu yksi- ja monivuotisia ruohovartisia kasveja. Sukuun kuuluu noin 500 lajia. Niiden lehdet kasvavat vastakkain ja kukka on valkoinen, vaalean- tai purppuranpunainen.[2]

Monilla lajeilla, kuten esimerkiksi nurmikohokilla (Silene vulgaris), kukan verhiö on pullistunut pallomaiseksi. Suomessa yleisen nurmikohokin pullea, ongen kohoa muistuttava verhiö lieneekin antanut suomenkielisen nimen koko kohokkien suvulle.[3] Osa suvun lajeista on kuitenkin suomenkieliseltä nimeltään ailakkeja, kuten esimerkiksi puna-ailakki (Silene dioica).

Kohokkilajeja

Aiemmin rakkokohokkeihin luetut tarhakohokki ja kalliokohokki siirretään vahakohokkien (Atocion) sukuun.[4] Puolestaan kauan eri sukuun luokitellut käenkukat (Lychnis) yhdistetään kohokkeihin.[5] Sinikohokkien (Eudianthe) yhdistäminen on epävarmaa.

Suomessa esiintyvät lajit

Suomessa esiintyy eri aikoina satunnaistulokkaina havaitut lajit mukaan lukien 26 eri kohokkilajia.[4][6][7]

Muissa Pohjoismaissa esiintyviä lajeja

Suomen kohokkilajien lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa kasvaa myös muita lajeja:[8]

Muita kohokkilajeja

Lähteet

  • Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1

Viitteet

  1. Suuri Pohjolan kasvio, s. 920.
  2. Den virtuella floran: Silene – Glimmar (ruotsiksi) Viitattu 31.8.2012.
  3. Luontoportti: Nurmikohokki Viitattu 1.9.2012.
  4. a b Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M. & Uotila, P. 2019: Checklist of the vascular plants of Finland. Suomen putkilokasvien luettelo. — Norrlinia 34: 1–206. (s. 85.)
  5. Govaerts, R. et al.: Silene L. Plants of the World Online. 2023. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 18.12.2023. (englanniksi)
  6. a b Suomen Lajitietokeskus: Kohokit (rakkokohokit) – Silene Viitattu 18.12.2023.
  7. Hämet-Ahti, Leena & Suominen, Juha & Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (Toim.): Retkeilykasvio, s. 119–122. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8166-0
  8. Suuri Pohjolan kasvio, s. 147–152, 157.
  9. Puutarhaperennat Exotic Garden. Arkistoitu 26.7.2021. Viitattu 26.11.2020.
  10. Finto, Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Silene

Aiheesta muualla