Labiodentaalinen nasaali

Tässä artikkelissa käsitellään ongelmaa Labiodentaalinen nasaali, joka on äärimmäisen tärkeä ja merkityksellinen nykyään. Labiodentaalinen nasaali on ollut keskustelun ja analyysin aiheena eri alueilla, koska sen vaikutus vaikuttaa jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Kautta historian Labiodentaalinen nasaali on kiinnostanut tutkijoita, asiantuntijoita ja harrastajia, jotka ovat omistaneet aikaa ja vaivaa ymmärtääkseen sen merkitystä ja laajuutta. Tässä mielessä tämän artikkelin tarkoituksena on tutkia Labiodentaalinen nasaali:n ympärillä olevia monia puolia ja ulottuvuuksia. Se tarjoaa laajan ja tasapainoisen näkemyksen, jonka avulla lukija voi syventyä sen monimutkaisuuteen ja merkityksellisyyteen nykyään.

Labiodentaalinen nasaali on äänne, joka tuotetaan asettamalla ylähampaat alahuulien päälle ja puhaltamalla ilmaa nenän kautta. Sen symboli kansainvälisessä foneettisessa aakkostossa on ɱ.

Suomen kielessä äänne esiintyy muiden nasaalien allofonina sanoissa joissa on konsonanttiyhtymä MF (esim. pamfletti) tai NF (sinfonia), jolloin nämä yhtymät ääntyvät kumpikin . Kyse on regressiivisestä koartikulaatiosta, jossa edeltävä nasaali mukautuu jäljessään tulevan labiodentaalisen frikatiivin ääntymäpaikkaan.[1]

Lähteet

  1. Kari Suomi, Juhani Toivanen ja Riikka Ylitalo: Finnish Sound Structure. Phonetics, phonology, phonotactics and prosody (PDF-asiakirja) (Sivu 29) 2008. Oulun yliopisto. ”The allophone is rare because the sequence /mf/ is rare.” Viitattu 28 syyskuuta 2020 13:05. (englanti)