Mylläri

Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti Mylläri-aihetta, jotta voimme tarjota lukijoillemme kattavan näkemyksen tästä nyky-yhteiskunnassa oleellisesta näkökulmasta. Käsittelemme eri näkökohtia sen alkuperästä ja kehityksestä sen vaikutuksiin jokapäiväisessä elämässä tarjotaksemme kattavan näkymän, jonka avulla voimme ymmärtää sen tärkeyden ja vaikutuksen eri alueilla. Kattavan analyysin avulla pyrimme tarjoamaan rikastuttavan näkökulman, joka lisää tietoa ja pohdiskelua Mylläri:stä ja kutsuu yleisön syventymään nykypäivän erittäin merkitykselliseen aiheeseen.

Tämä artikkeli kertoo ammattinimikkeestä. Muista merkityksistä katso Mylläri.
Myllärin kuva vuoden 1568 kaiverruksessa.
Keskiaikaiseksi mylläriksi pukeutunut mies.

Mylläri on ammattinimi myllyssä työskentelevälle työntekijälle, jonka tehtävä on jauhaa viljanjyvät jauhoksi. Myllärit hienonsivat myös muita materiaaleja, joista oli tarpeen tehdä hienoa, jauhomaista ainetta, esimerkiksi värijauhetta.

Myllärin ammatti on yksi ihmiskunnan vanhimmista ja se on esiintynyt joka puolella maapalloa. Mylläreillä oli tärkeä osuus maanviljelyn kehittymisessä. Jyvien jauhaminen on tarpeellista ruoanlaiton helpottamiseksi ja jauhetun viljan ravintoaineet imeytyvät paremmin. Myllärin ammatti oli keskiajan Keski-Euroopan talonpoikien keskuudessa yksi arvostetuimmista.[1]

Ennen vesi- ja tuulimyllyjä vilja jauhettiin joko survimella tai pyörittämällä leveää, tasapintaista, pyöreää ja litteää jauhinkiveä aluskiveä vasten, jolloin materiaali hienontui liikkuvien kivien välissä. Tämä on monissa kulttuureissa ollut naisille kuuluva työ.[1]

Lähteet

  1. a b Ihmisen värikkäät vaiheet. Valitut Palat, Helsinki 1998. ISBN 951-584-325-1, s. 23, 54, 195 (alkuteos vuodelta 1992 Everyday Life Through the Ages)