Oinas (tähdistö)

Nykymaailmassa Oinas (tähdistö):stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe laajalle yleisölle. Syntymisestään lähtien Oinas (tähdistö) on vaikuttanut monin tavoin ihmisten elämään sekä koko yhteiskunnan kehitykseen. Tässä artikkelissa tutkimme Oinas (tähdistö):n eri puolia ja sen vaikutusta nykymaailmaan. Oinas (tähdistö) on onnistunut vangitsemaan miljoonien ihmisten huomion eri puolilla maailmaa sen alkuperästä evoluutioon ja sen vaikutuksiin eri alueilla. Lisäksi tarkastelemme Oinas (tähdistö):n tulevaisuudennäkymiä ja sitä, kuinka ne voisivat muokata todellisuutta, jota kohtaamme tulevina vuosina.

Oinas
Latinankielinen
nimi
Aries
Lyhenne Ari
Genetiivi Arietis
Rektaskensio 3h
Deklinaatio +20°
Ala taivaasta 441 neliöastetta
Tähtien määrä
(magnitudi < 3)
2
Kirkkain tähti Hamal (2,0 mag.)
Meteoriparvet
Naapuri-
tähdistöt

Näkyy leveysasteiden +90° ja −60° välillä
Näkyy Suomessa parhaiten joulukuussa

Oinas (latinaksi Aries, genetiivi Arietis) on pienehkö pohjoistaivaan tähdistö Kolmion alla ja Härän länsipuolella. Oinas on eläinradan ensimmäinen tähdistö, jossa aurinko sijaitsi kevätpäiväntasauksen aikaan yli 2000 vuotta sitten. Maan prekession takia kevättasauspiste on siirtynyt Kalojen tähdistöön.

Gamma (γ) Arietis on kaksoistähti, jonka Robert Hooke löysi vuonna 1664 yhtenä ensimmäisistä kaukoputkella löydetyistä kaksoistähdistä. Sen komponenttien väli on 8 kaarisekuntia.

Suomessa Oinas näkyy hyvin elokuusta helmikuuhun.[1]

Yleisnimenä oinas tarkoittaa kuohittua uroslammasta eli pässiä.

Lähteet

  1. Aries, Oinas www.astro.utu.fi. Arkistoitu 3.3.2021. Viitattu 14.7.2020.

Aiheesta muualla