Punkasalmi

Nykymaailmassa Punkasalmi:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe kaikenikäisille ja -taustaisille ihmisille. Punkasalmi:n merkitys on kasvanut viime vuosina, kun sen vaikutus ulottuu jokapäiväisen elämän eri osa-alueille. Sekä henkilökohtaisella että ammatillisella tasolla Punkasalmi on synnyttänyt keskusteluja, kiistoja ja merkittäviä edistysaskeleita. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti Punkasalmi:n merkitystä ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan, analysoimme sen eri puolia ja selvitämme sen merkityksen eri yhteyksissä.

Punkaharjun kirkko
Punkaharjun rautatieasema sijaitsee Punkasalmessa.
Maantie- ja rautatiesillat ylittävät Punkasalmen.
Keilahalli ja vesitorni kesällä 2011 Punkasalmessa.

Punkasalmi on entisen Punkaharjun kunnan keskus ja yksi Savonlinnan taajamista. Punkasalmi on Valtatie 14 varrella noin 35 kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta.

Punkasalmen postinumeroalueella 58500 Punkaharju on 1 612 asukasta (31.12.2015).[1] Punkasalmen taajamassa on puolestaan 1 339 asukasta (31.12.2016).[2]

Palvelut

Punkasalmessa on Punkaharjun yhtenäiskoulun alakoulu ja yläkoulu, terveyskeskus, apteekki, paloasema, kirjasto, päiväkoti sekä Postin ja Matkahuollon yhteinen asioimispiste (Shell huoltamo). Yhteispalvelupisteessä ovat kaupungin, poliisin, Kelan ja verotoimiston palvelut.

Liikuntapalveluita ovat muun muassa pesäpallokenttä, yleisurheilu- ja jalkapallokenttä, jääkiekkokaukalo ja luistinrata, keilahalli, kuntosali, koulujen liikuntasalit, kuntoportaat sekä Kauvonniemen valaistu latu, kuntorata ja frisbeegolfrata.

Savonlinnan seurakuntaan kuuluvalla Punkaharjun kappeliseurakunnalla on Punkasalmessa kirkko, seurakuntatalo ja Pappilansaaren kesäkoti.

Nobelinniemen vierassatamassa on jätehuolto ja veneluiska.[3]

Liikenneyhteydet

Punkaharjun rautatieasemalta Punkasalmesta on henkilöjunayhteys Savonlinnaan ja Parikkalaan, josta on yhteys Helsinkiin ja Joensuuhun. Punkasalmen kautta kulkevat myös Parikkalan kautta Helsinkiin vievät linja-autovuorot.

Teollisuus

Punkasalmessa on toiminut vuodesta 1964 Punkasalmen tehtaat, jotka ovat nykyisin Metsä Wood Punkaharjun vaneritehdas ja Metsä Wood Punkaharjun Kerto-tehdas. Tehtaat työllistävät yhteensä lähes 500 henkilöä.[4]

Nähtävyydet

Lähteet

  1. Asukasrakenne postinumeroalueittain 2015 Tilastokeskus. Viitattu 8.12.2017.
  2. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2016 Tilastokeskus. Viitattu 8.12.2017.
  3. Punkasalmi, Nobelinniemi vierassatamat.fi. Viitattu 18.3.2022.
  4. Itä-Savo: Metsä Wood palkkaa uusia työntekijöitä 3/2013. www.itä-savo.fi o. Arkistoitu 25.7.2013. Viitattu 17.9.2013.

Aiheesta muualla