Talvisodan pommitukset Seinäjoella

Nykyään Talvisodan pommitukset Seinäjoella on aihe, joka herättää suurta kiinnostusta eri alueilla. Sekä nyky-yhteiskunnassa että ammatillisella alalla Talvisodan pommitukset Seinäjoella on ottanut tärkeän roolin, koska se vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Talvisodan pommitukset Seinäjoella on onnistunut vangitsemaan kaiken ikäisten ihmisten huomion alkuperästään tämän päivän kehitykseen ja synnyttää edelleen keskusteluja eri foorumeilla. Tässä artikkelissa tutkimme Talvisodan pommitukset Seinäjoella:een liittyviä eri näkökohtia, analysoimme sen merkitystä, vaikutuksia ja mahdollista tulevaa kehitystä.

Seinäjoen pommitus talvisodassa oli Neuvostoliiton ilmavoimien 3. helmikuuta 1940 noin kello 13:40 tekemä ainoa ilmapommitus Seinäjoelle, jolloin kolmetoista asukasta sai surmansa ja neljätoista haavoittui. Pommitus tehtiin 27 Iljušin DB-3 -pommikoneella.

Pommin osuessa Rajakadulla olevaan sirpalesuojaan sai välittömästi surmansa kymmenen ihmistä. Lisäksi haavoittuneista kolme menehtyi sairaalassa. Pommit osuivat myös Seinäjoen juna-aseman kolmannen luokan odotustilaan, vanhaan Marttilan kouluun, nykyiseen taidekoulu Oivaan, Ruukintien varrella olevaan viljavarastoon ja vanhalle kauppatorille. Loput pommit osuivat keskustan ulkopuolelle joen toisella puolella olleille pelloille.

Lähteet

  • Hämäläinen, Paula: Talvisota Ilkan sivuilla 1939–1940, s. 118–119. Seinäjoki: Sanomalehti Ilkka, 2000.