Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Wikiprojekti:Taidemusiikki:n kiehtovaan maailmaan. Tämä aihe on äärimmäisen tärkeä nykyään, koska sillä on transsendenttinen merkitys jokapäiväisen elämämme eri alueilla. Näiden linjojen mukaisesti tutkimme tämän aiheen eri puolia sekä sen vaikutuksia yhteiskuntaamme. Wikiprojekti:Taidemusiikki on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta akateemisen ja tieteen alalla, ja sen tutkimus herättää edelleen keskustelua ja kiistoja. Tämä on epäilemättä aihe, joka ansaitsee huomiomme ja pohdiskelumme, joten toivomme, että tämä artikkeli auttaa ymmärtämään paremmin Wikiprojekti:Taidemusiikki:n tärkeyttä.
Taidemusiikki pyrkii järjestämään taidemusiikki-aihealueen artikkeleita keskitetysti. Projektin tarkoitus on tuottaa korkeatasoista sisältöä taidemusiikin esittäjiin,säveltäjiin ja teoksiin liittyen.
Taidemusiikkiartikkelit alkavat olla jonkinlaisessa kuosissa. Käyn vielä galantin tyylin ja romantiikan läpi kun ehdin/jaksan. --Joonas (kerro) 2. helmikuuta 2006 kello 22.06 (UTC)
Cyborg Orangutan 21. heinäkuuta 2005 kello 10:53 (Suomen aikaa, GMT +2)
kuukauden sisällä (21. elokuuta mennessä) lupaan tehdä Franz Lisztin, Robert Schumannin sekä Mozartin C-molli messun -Tehty -- 20. elokuuta 2005 kello 20:24 (Suomen aikaa, GMT +2)
Kirjoitan artikkeleita 1900-luvun musiikista sekä nykymusiikista, tarkastan musiikkiterminologiaa ja teen kielenhuoltoa. Myöhemmin saatan kirjoittaa myös musiikin teoriasta.
Jonkin verran on jo tullut Erik Satien ja kumppaneiden kanssa puuhasteltua, joten panenpa nimeni jonon hännille. Kapea-alainen tietämykseni keskittyy ranskalaisiin ja venäläisiin säveltäjiin 1800-luvulta alkaen. Aion luoda artikkelit puuttuvista Les Sixin sekä Viiden ryhmän jäsenistä.Musorgski, Prokofjev ja Stravinski ovat myös listalla tulevaisuudessa.
Aion tehdä artikkeleita oopperasta, erityisesti yksittäisistä oopperoista.
Vsh 18. tammikuuta 2006 kello 21:57 (Suomen aikaa, GMT +2)
Kaikki vokaalimusiikkiin liittyvät artikkelit ovat mielenkiintoni kohteena, kielenhuolto myös ;)
JacofinAikomus laajentaa Alban Berg -artikkelia TEHTY, tärkeimmille teoksille (Wozzeck, viulukonsertto) kenties omat artikkelit
Wozzeckista tehty oma artikkeli. --Jacofin 30. maaliskuuta 2006 kello 19.22 (UTC)
Anton Webern -artikkelia laajennettu, lisäksi iltapuhteina tehty esittelyitä Suomen sinfoniaorkestereista --Jacofin 3. toukokuuta 2006 kello 19.12 (UTC)
Enpä älynnyt kirjoittaa tätä tänne heti kun aloitin oman projektini (Pistin vaan sen "Taidemusiikkiprojektin tehtävät" sivulleni). Mutta aion tehdä jokaisesta Beethovenin pianosonaatista artikkelin, 8 10/32 tehty. Lisäksi pyrin lisäämään mahd. moneen nuottiesimerkinkin.
Lisää wikiä olemassa oleviin artikkeleihin (esim. musiikin terminologiaa)
Projektin sisäistä vertaisarviointia (lisää artikkelisi alle):
Hitaita hommia
Tein tällaisen ensimmäisen raakaversion teemasivusta historian vastaavan pohjata, tätä pitäisi varmaankin vielä kehittää Malline:Teemasivu/Taidemusiikki
Taidemusiikin tyylilaji/aikakausiartikkelit kaipaavat kipeästi sisältöä. Alla luettelo jonkinlaisessa tärkeysjärjestyksessä
Kipeimmin laajennusta kaipaavat suurten säveltäjien artikkelit (suunnilleen tärkeysjärjestyksessä)
Jean Sibelius, artikkeli kaipaisi säveltäjän tuotannon yleiskuvausta ja merkityksen arvioita. Tämä on tärkeä nimenomaan suomenkielisessä wikipediassa!
Keskeisimpien teosten esittely (sinfoniat esittelyä lisätty --Jacofin 17. huhtikuuta 2006 kello 16.04 (UTC), Karelia-sarja..)
Kuuluisille suomalaisille säveltäjille laajemmat artikkelit, surullinen esimerkki on allekirjoitushetkellä Magnus Lindberg --Jacofin 10. maaliskuuta 2007 kello 12.51 (UTC)
Tämä, mielestäni tärkeä osa on retuperällä. Joku jolla on teoriapuoli minua paremmin hallussa, voisi ottaa tehtäväkseen tätä puolta. Luokasta:Musiikin teoria näkee, mitä artikkeleita (osa valitettavasti tynkiä) on jo olemassa. --Neofelis Nebulosa 23. lokakuuta 2005 kello 06:52:46 (UTC)
Ehdotan, että säveltäjien musiikin artikkeleita tuotetaan pääsävellysrymittäin ("uskonnollinen musiikki (xyz)", "kamarimusiikki (xyz)" ja tärkeimmille teoksille toki voidaan tehdä omia artikkeleitaan (esim. Goldberg-variaatiot).
Olen luonut myös tämäntapaisia luokkia: "1730-luvun musiikkiteokset". Eli vuosikymmenittäin, näin tämän olevan OK aikahaarukka - jos teette siis vaikka konsertosta artikkelin, lisätkää se sopivaan luokkaan julkaisu/ensiesitysvuoden mukaan. --Neofelis Nebulosa 30. syyskuuta 2005 kello 15:09:49 (UTC)
Useimpien säveltäjien kohdalla en kannattaisi artikkelia "uskonnollinen musiikki". Jaon voisi tehdä etupäässä kokoonpanon mukaan: orkesterimusiikki, kamarimusiikki, soolomusiikki (tarvittaessa tarkemmin, esim. pianomusiikki, jos sitä on erityisen paljon), laulut, kuoromusiikki, oratoriot, messut, oopperat (usein näistä voi kyllä tehdä omat artikkelinsa), operetit, musikaalit... Tarvittaessa voidaan luoda artikkeli "kirkkomusiikki", jos säveltäjä on tehnyt paljon jumalanpalvelukseen tarkoitettua käyttömusiikkia eri kokoonpanoille, kuten esim. suomalainen Sulo Salonen (jos kukaan nyt hänestä viitsii kirjoittaa). Tämä on nyt lähinnä pohdintaa tulevaisuutta varten, ensin kannattaa ehkä kuitenkin keskittyä kirjoittamaan niitä säveltäjäartikkeleita ja täyttämään muita puutteita.--Tero Vilkesalo 30. syyskuuta 2005 kello 17:22:11 (UTC)
Mallit
Kaikilla projekteilla olisi myös hyvä olla artikkelisivuilla näkyviä ohjausmalleja:
Mahdollinen malli yhden säveltäjän teosluetteloksi: