Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Tässä artikkelissa Punaisen Ristin kansainvälinen komitea:n aihetta käsitellään laajasta ja yksityiskohtaisesta näkökulmasta, jotta lukijalle saataisiin täydellinen ja syvällinen näkemys siitä. Erilaisia ​​Punaisen Ristin kansainvälinen komitea:een liittyviä puolia ja näkökohtia tutkitaan analysoimalla sen tärkeyttä ja relevanssia eri alueilla. Lisäksi esitellään erilaisia ​​näkemyksiä ja asiantuntijoiden mielipiteitä aiheesta, tavoitteena rikastaa tietoa ja ymmärrystä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea:stä. Koko artikkelin ajan tarjotaan tilastotietoja, esimerkkejä, tapaustutkimuksia ja käytännön harjoituksia, joiden avulla lukija voi syventää aihetta ja soveltaa hankittua tietoa.

International Committee of the Red Cross
Comité international de la Croix-Rouge
Perustettu 1863
Toimiala Humanitarismi
Päämaja Geneve, Sveitsi
presidentti Jakob Kellenberger ( Sveitsi)
Tunnustukset Nobelin rauhanpalkinto Nobelin rauhanpalkinto (1917, 1944)
Aiheesta muualla
www.icrc.org

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (engl. International Comittee of the Red Cross eli ICRC, ransk. Comité international de la Croix-Rouge eli CICR) on Sveitsin Genevessä kotipaikkaansa pitävä humanitaarinen järjestö. Komiteaan kuuluu 25 jäsentä, jotka ovat Sveitsin kansalaisia. Se nimittää uusia jäseniä, kun edelliset eroavat tai kuolevat.

Historia

Komitea on perustettu vuonna 1863 sveitsiläisen liikemies ja humanisti Henri Dunant’n johdolla. Sen alkuperäisenä tavoitteena oli edistää sodissa haavoittuneiden sotilaiden avustamista tukevan kansainvälisen yhteisön perustamista. Vuoden 1914 elokuussa, jolloin ICRC perusti sotavankien ja heidän omaistensa välistä yhteydenpitoa parantamaan tarkoitetun toimiston, Punaisen Ristin kansainväliseen komiteaan kuului 10 jäsentä, mutta vuoden loppuun mennessä sen henkilökuntaan kuului jo 1200 ihmistä. ICRC myös lähetti edustajiaan tarkastamaan sotavankileirejä ja raportoi niiden olosuhteista ensimmäistä maailmansotaa käyvien maiden hallituksille. Sodan jälkeen se auttoi järjestämään sotavankien palauttamista.[1][2]

ICRC on saanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1917, vuonna 1944 ja yhdessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton kanssa vuonna 1963.

Merkitys

ICRC on yksi harvoista kansainvälisesti tunnustetuista ei-valtiollisista organisaatioista. Sen asema perustuu Geneven sopimuksiin, jotka ovat yksi kansainvälisen humanitaarisen oikeuden perusasiakirjoista ja joista käytetään usein myös nimitystä ”sodan lait” (jus in bello).

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean päämaja Genevessä.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla