Gabriel (nimi)

Nykymaailmassa Gabriel (nimi) on aihe, joka on saavuttanut suuren merkityksen kaikilla yhteiskunnan alueilla. Gabriel (nimi) on ollut jatkuvan keskustelun ja analyysin kohteena sen vaikutuksista talouteen aina ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Gabriel (nimi):n eri puolia, tarkastelemme sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä ja sen vaikutusta nykyään. Haastattelemalla alan asiantuntijoita ja asiaankuuluvia tilastotietoja pyrimme rakentamaan selkeän ja täydellisen kuvan Gabriel (nimi):stä ja pohtimaan sen vaikutuksia ja haasteita.

Gabriel
Nimipäivä  
– suomenkielinen 24. maaliskuuta
– ruotsinkielinen 24. maaliskuuta
– ortodoksinen 26. maaliskuuta
Muunnelmia Kaapo, Kaappo, Kaapro
Vastineita eri kielissä Gavril, Gabriele, Gábor
Nimen alkuperä heprealainen

Gabriel on miehen etunimi.

Gabriel on heprealaisperäinen nimi ja tarkoittaa 'Jumalan taistelijaa' tai 'Jumala on voimakas', 'Jumala osoittaa voimansa'. Katolisella kirkolla on seitsemän Gabriel-nimistä pyhimystä. Raamatussa Gabriel oli yksi arkkienkeleistä.

Suomen almanakassa Gabriel on ollut vuodesta 1708, ja vuosina 1890–1907 se oli kirjoitusasussa Gaabriel. Nimen korvasi suomalaisempi kirjoitusasu Kaapo 1928, mutta Gabriel palautettiin 1966 siitä johdettujen muunnosten rinnalle. Gabrielin nimipäivä on 24. maaliskuuta, päivää ennen Marian ilmestyspäivän perinteistä päivämäärää, koska Raamatun mukaan juuri arkkienkeli Gabriel ilmestyi Marialle ilmoittaen hänen synnyttävän Jeesuksen[1][2].

Maaliskuuhun mennessä Suomessa on Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan ollut kirjoilla 7 836 Gabriel-nimistä miestä ja noin 20–30 naista.[3]

Tunnettuja Gabriel-nimisiä

Henkilöitä, joilla Gabriel on sukunimenä, on lueteltu sivulla Gabriel (täsmennyssivu).

Kuvitteellisia Gabrieleja

Lähteet

Viitteet

  1. Kustaa Vilkuna: Suuri nimipäiväkalenteri, 1969
  2. Luuk. 1:26–33
  3. Nimipalvelu, etunimihaku Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 24.3.2025.

Aiheesta muualla