Kiskotien seisake

Nykyään Kiskotien seisake:stä on tullut erittäin tärkeä aihe yhteiskunnassamme. Teknologian ja globalisaation myötä Kiskotien seisake on vaikuttanut merkittävästi ihmisten elämään sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Ilmestymisestään lähtien Kiskotien seisake on herättänyt laajaa keskustelua ja ollut lukuisten tutkimusten ja tutkimusten kohteena. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti kaikkia Kiskotien seisake:een liittyviä näkökohtia sen alkuperästä sen nykyiseen vaikutukseen. Analysoimme, kuinka Kiskotien seisake on muokannut käyttäytymistämme, vuorovaikutustamme ja ympäristöämme, ja pohdimme sen tuomia haasteita ja mahdollisuuksia.

Kiskotie
Perustiedot
Lyhenne Kkt
Rataosa Seinäjoki–Oulu
Oulu–Kontiomäki
Sijainti 64°59.7′N, 025°28.6′E
Osoite Kiskotie 26, 90150 Oulu
Kunta Oulu
Etäisyydet Ylivieska 121 km
Kontiomäki 164 km
Oulu 2 km
Avattu 1. tammikuuta 1966
Lakkautettu 2. kesäkuuta 1985
 • henkilöliikenne  3. kesäkuuta 1984

Kiskotien seisake (lyh. Kkt) oli rautatien seisake Oulussa Nokelan kaupunginosassa. Seisake sijaitsi Valtionrautateiden Nokelan veturivarikolle johtavan Kiskotien tasoristeyksessä noin kahden kilometrin päässä Oulun rautatieasemalta etelään. Seisake palveli pääasiassa lähialueen asukkaita sekä varikon henkilökuntaa. Matkustajaliikenne lakkautettiin 3. kesäkuuta 1984 ja koko liikennepaikka lakkautettiin 2. kesäkuuta 1985.[1]

Alun perin etelästä Ouluun johtanut Pohjanmaan rata ja Oulun–Kontiomäen rata kulkivat Oulun ja Nokelan välillä rinnakkain kaksiraiteisena rautatienä. Seisakkeen lakkautuksen jälkeen Nokelan raidejärjestelyjen myötä itäinen Kontiomäelle johtanut raide on purettu tarpeettomana ja huonokuntoisena.

Lähteet

  1. Kiskotie vaunut.org. Viitattu 15.7.2019.